Jako przemysłowcy, producenci i zwykli konsumenci zawsze dążymy do pogodzenia dwóch żywiołów - jakości i ceny, które idą ze sobą ręka w rękę. Jakość winduje cenę co z naszego punktu widzenia jest zestawieniem przeciwstawnym, gdyż zwykle dążymy do maksymalizowania jakości i redukowania ceny, kosztów produkcji. Nie inaczej jest w przypadku cięcia metalu wodą. Jednym z istotniejszych parametrów cięcia metali jest jakość ciętej krawędzi, która wprost implikuje koszt procesu. Przy cięciu stali wodą jakość ciętej krawędzi określana jest pięciostopniową skalą: 1-5, Q1-Q5. Spotykane jest także określenie procentowo (od 20% do 100% w postępie 20%) lub opisowo, co zawsze odpowiada przedstawionej pięciostopniowej skali. Wyższe stopnie odpowiadają większej jakości czyli bardziej gładkiej powierzchni pozbawionej charakterystycznych żłobień i nieregularności. Niższa jakość cięcia wiąże się także z szybszym przebiegiem procesu.
Jakość Q1 używana jest raczej w przypadku gdy wymagamy jedynie szybkiego rozcięcia i oddzielenia fragmentów metalu z metalowej płyty, a jakość nie odgrywa istotnego znaczenia.
Jeśli korzystamy z usług firmy zewnętrznej, która ma dla nas wykonywać cięcie woda metalu należy ustalić jakiego zakresu jakości możemy oczekiwać i wybrać właściwy dla naszych potrzeb technologicznych. Szczególnie, że możemy się spotkać z własnym mianowaniem skali klas jakości (np.: "jakość zgrubna", jakość "umiarkowana", "jakość precyzyjna").
Technologia cięcia woda stali umożliwia także automatyczną zmianę jakości cięcia w trakcie pracy głowicy. Oznacza to, że jeden wycinany element może posiadać krawędzie o różnej jakości (gładkości) co przy odpowiedniej optymalizacji wpływa oczywiście na finalny koszt i prędkość przebiegu procesu, nie ujmując jednocześnie np.: eksploatacyjnej wartości wyciętych wodą detali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz